Стрес и труд

/Автор: Старецът Паисий Свeтогорец/

– Отче, много хора, когато се връщат вкъщи след работа,
са изнервени.

– Винаги съветвам мъжете след работа да влязат в някоя църква – ако има някъде отворена, да запалят една свещ и да останат вътре десет-петнайсет минути; или да седнат в някой парк или градинка и да прочетат един малък откъс от Евангелието, за да се успокоят малко и след това да се приберат вкъщи спокойни и усмихнати, а не да се прибират изнервени и да започват кавги. Да не пренасят вкъщи проблемите, с които се сблъскват на работата, но да ги оставят вън от вратата.

– Отче, някои обаче имат донякъде оправдание, защото отговорността, която носят на работното си място, ги изпълва с тревоги и стрес.

– Изпълва ги със стрес, защото не оставят място за Бога
при решаване на задачите си. Мързеливецът, който си казва:„е, има Бог …“‘, е по-добър от тях. Според мен по-добре е човек да е обикновен служител, да върши правилно и любочестно работата си, но да опростява живота си, да се ограничава в необходимото и да му е мирна главата, отколкото да е голям началник и постоянно да се тормози и да се вайка, защото обикновено има дългове. Явява се и гордостта: „Ще взема такъв и такъв заем, за да покажа, че правя това и това? и да се уредя по-добре…“. А после се оказва, че не е направил добре сметката, фалира и продават имуществото му на търг и т.н.
Освен това мнозина на работата си не работят с ума си, напразно се уморяват и не са продуктивни. Виждат, че не могат да се справят и изпадат в душевен смут. Някой например иска да научи един занаят, но понеже е невнимателен, с години отива и се връща, без да има напредък, защото не работи с ума си. Трябва да види какво му е необходимо в работата, за да го набави. Ето на, когато работех в света като дърводелец, видях, че за мебелите, които правех, ми трябва и един струг. Какво? Да ходя при друг да ми стругова материала ли? Взех един струг и се научих да работя с него. След това ми се наложи да направя вити стълби. Седнах, припомних си и геометрията, и аритметиката, и се научих да ги правя. Ако не работиш с ума си, ще се мъчиш. С това искам да подчертая, че човек трябва да развива ума си, защото в процеса на работа възникват най-различни неочаквани случаи. Така човек ще стане добър майстор и ще знае как да се справя с трудностите, и ще се развива. Основата на всичко е в това: умът винаги да работи и да ражда решения. В противен случай човек си остава недоразвит и губи времето си напразно.

/Издание на Славянобългарски манастир „Св.Вмчк.Георги Зограф“,Света Гора, Атон /

About the author

Вашият коментар