„Любовта е съзидателна сила“

/ Ерик Батьруьрт, из кн. „Пилешка супа за душата“ /
Професор по социология от един колеж завел група студенти в бордеите на Балтимор, за да се запознаят с живота на двеста тамошни момчета и ги помолил да дадат писмена преценка за бъдещето им. За всяко от тях, студентите посочили: „Без перспектива“. Двадесет и пет години по-късно на това изследване попаднал друг професор по социология. Той решил да продължи идеята и заедно със студентите си да провери какво е станало със същите тези момчета. Студентите установили, че с изключение на двадесет, които били сменили местожителството си или били починали, 176 от останалите 180 момчета, са постигнали впечатляващи успехи като адвокати, лекари и бизнесмени.
Професорът бил изумен и се захванал да търси причината за това противоречие. За щастие, всички някогашни момчета — вече мъже, живеели в околността, така че той имал възможност да зададе на всеки от тях въпроса: „Коя е причината за вашия успех?“
И всеки с дълбоко вълнение отговарял:
„Една учителка“.
Учителката все още била жива, професорът я открил и запитал възрастната, но все още енергична жена, каква е използваната от нея вълшебна формула, благодарение на която тези момчета са се измъкнали от бордеите и са се справили така блестящо в живота.
Очите на учителката засияли и на устните и трепнала приветлива усмивка:
„Много е просто — казала тя. — Аз обичах тези момчета.“

About the author

Comments

  1. ЧУДЕСЕН ПРИМЕР!.УЧИТЕЛСТВОТО НЕ Е ПРОФЕСИЯ ,А ПРИЗВАНИЕ ЗА КОЕТО СЕ ГОТВЕХА ОТ ДЕЦА.За това учителите се избираха от специално настоятелство много прецизно.Всеотдайността на нашите учители беше пословична.Много от тях останаха стари моми и ергени защото ни дадоха много,много обич.Избирайки учител,нашите предци са знаели,че избират БЪДЕЩЕТО НА НАЦИЯТА – бъдещите войници,администратори,водачи…Личният живот на учителя беше винаги на фокус,но имаше гражданско общество с установени традиционни правила за добро и зло.Днес е умишлено ликвидирано чувството за справедливост,което е основа за оцеляването и стожер за личния живот на поколенията.КЪДЕТО НЯМа срам,ИМА ГЛАД И РАЗРУХА – КАЗВАШЕ БАБА МИ.

Вашият коментар