Телевизията нанесе голяма вреда на хората

/Автор: Старецът Паисий Светогорец/

– Отче, сега съществува такава телевизионна комуникация, че човек начаса може да види събития, които се случват на другия край на земята
– Хората само себе си не могат да видят, иначе виждат целия свят. Не Бог унищожава хората, но днес те от собствения си ум се самоунищожават.
– Отче, голяма вреда нанася телевизията.
– Голяма вреда! Дойде един и ми казваше: “Телевизията, отче, е добро нещо”. “И яйцата са хубави, казвам му, обаче ако ги разбъркаш заедно с курешки, за нищо не стават”. Така се получава и с телевизията и радиото. Днес, ако включиш радиото, за да чуеш някоя новина, трябва първо да изтърпиш да чуеш и някоя песен, защото, когато свърши песента, тогава ще кажат и някоя новина. Едно време не беше така. Знаеш в колко часа ще кажат новините по радиото, включваш и слушаш. Сега си принуден да чуеш и песента, защото, ако спреш радиото, ще изпуснеш и новината.
Телевизията нанесе голяма вреда на хората. Особено разрушително действа върху децата.
Дойде едно седемгодишно дете с баща си в колибата. Гледах как с устата му говореше демонът на телевизията – така както демонът говори с устата на бесноватите. Беше все едно някое бебе да се роди със зъби в устата. Днес често виждаш не физиологично развити деца, а чудовища.
И забелязваш, че умът им не работи: каквото са чули, каквото са видели, това и повтарят.
Някои така искат: хората да оглупеят чрез телевизията. Т.е., това, което чуват, това и да вярват, това и да правят.
– Отче, някои майки ни питат как да откъснат децата си от телевизора?
– Да дадат на децата си да разберат, че с телевизията те оглупяват и не могат да мислят.
Да оставим, че си развалят и очите. Тази телевизия е дело на човека, но съществува и друга телевизия – духовната. С други думи, когато съблечем от себе си ветхия човек, очите на душата се очистват и тогава човек и без съоръжения вижда по-далече. Казали ли са на децата си за този вид телевизия? Нека разберат за тази духовна телевизия, защото с тия телевизори ще обезумеят. Първозданните човеци са имали дара на прозорливостта. Но с падението те го изгубват.
Когато децата опазват благодатта, дадена им при светото Кръщение, ще имат и дара на прозорливостта, т.е. духовната телевизия. Необходимо е внимание, духовна работа.
Днес майките губят себе си с празни работи,
а след това: “Какво да правя, отче? Загубих детето си!”

/ Откъс из кн.“С болка и любов за съвременния човек“
Слова Том 1
Старецът Паисий Светогорец,
Авторски права © 2007 СВЕТА ГОРА, АТОН,
Славянобългарски манастир
„СВ. ВМЧК ГЕОРГИ ЗОГРАФ“  
http://sveta-gora-zograph.com/books/S_bolka_i_liubov/book.pdf

About the author