Чудотворната, мироточива икона на св. Богородица „Умиление” от с. Локот, Брянска област, Русия.


Тропар, глас 4
Нека всички, които сме обременени от грехове, да коленичим с умиление пред Богородица, като целунем чудотворната икона “Умиление” и въззовем със сълзи: “Владичице, приеми молението на недостойните Твои раби и подай на нас, просещите, голямата Си милост”.

История на чудотворната икона на Пресвета Богородица “Умиление” от с. Локот, Брянска област, Република Русия:

В с. Локот, Брянска област, Наталия Мурашкина видяла как продавачка в магазин се кани да изхвърли останалите стари календари, които никой нямало да купи. На тях имало образ на Божията Майка «Умиление» – копие на иконата, пред която се е молил св. Серафим Саровски. Жената не допуснала поругание над иконата. Тя купила ненужните вече календари, изрязала датника и поставила иконата на стената си.

След известно време, на 2 ноември 1999 г., в стаята се усетило благоухание и по иконата се появило благоухаещо петно, което се увеличавало, докато и потекло по стената.

Наталия Мурашкина извикала местния свещеник, който отслужили молебен – каквато е традицията в Русия при такива случаи. Ако мироточенето е от Бога то продължава, ако не всичко си остава по старому. Но от иконата продължило да се стича миро. Известили за това местния архиерей, а изображението решили да сложат в кивот. Когато го свалили от стената, се оказало, че мирото е пропило само лика на Божията Майка и се било образувало отражение на обратната страна на иконата. Архиереят благословил иконата да се пази в домашния параклис, а рамката направили двойна – така, че да се виждат и двата образа.

С изучаването на чудесата, свързани с иконата «Умиление», се занимава специална експертна комисия по чудесните явления в Руската православна църква, под ръководството на професор П. В. Флоренски. За изминалите тринадесет години са отбелязани множество случаи на изцеления и благодатна помощ в житейските нужди на хората, които отиват за поклонение.

****

Чудотворната икона на св. Богородица “Умиление” от с. Локот, Брянска област, Република Русия, бе донесена за поклонение и в България през тази година ( юли-август 2012 г. ) –
в гр. Варна ,
гр. Добрич, гр. Каварна, с. Българево и гр. Шумен.

/ Източници: http://www.bg-patriarshia.bg ; http://www.sveta-gora-zograph-svbogoroditsa.com /

About the author