Благословение за България

На 27 октомври 2012 г. в Патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски“ пристигна чудотворното копие на иконата „Достойно есть“. Атонската икона на Божията майка, която завинаги ще остане в България беше посрещната от стотици хора. Това е третото официално копие на иконата, направено в Света Гора с благословението на Двойния събор. Първото е направено за Финландската православна църква, а второто – за Грузинската патриаршия.

Дарът е свързан с отбелязването на 130-годишнината от полагането на основния камък на Патриаршеската катедрала храм-паметник „Св. Александър Невски“ и 100-годишнината от неговото построяване, както и във връзка с 98 години от рождението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. С литийно шествие иконата беше внесена в патриаршеската катедрала
„Св. Александър Невски“ и ще остане завинаги в храма.

Българското копие е дело на атонския зограф йеромонах Ефрем от манастира „Есфигмен“.
Кивотът е изработен от художника-дърворезбар Ивайло Елшишки от гр. София.
Копието е наречено „чудотворно“ от представителите на управлението на Св. Гора –
Свещения Кинотис, които са имали непосредствено наблюдение над него всеки ден през времето,
когато то е стояло до самия оригинал в храма, за да се освети.
Това се случва от 21.09 до 12.10, когато започва подготовката по изнасянето на двете икони –
оригиналната и копието за поклонение в гр. Солун, по случай празника на св. вмчк Димитрий Солунски – 26.10. Когато в Свещения Кинотис станало дума за чудотворно копие на чудотворната икона, предназначена за България, г-н Андрей Кристов запитал старците защо наричат иконата така, а те отговорили: “Иди в храма и погледни!” При влизането в Протатския храм “Успение Богородично” членовете на Балканското атонско сдружение виждат поставените дарове на копието на иконата,свидетелстващи за благодатна помощ от страна на св. Богородица на православно вярващи.

Сказанието за чудотворната икона на Пресвета Богородица ”Достойно есть“
можете да прочетете тук

Тропар, глас 4
Да прибегнем, верни, с дръзновение към Милуващата Царица Богородица и умилно да Я призовем:
“Изпрати ни Твоите богати милости! Запази Църквата ни, запази хората в благоденствие,
избави земята ни от всякаква беда, дари мир на света и спасение на душите ни!

Молитва

О, Пресвета и Премилостива Владичице Богородице!
Като падаме коленопреклонно пред Твоята света икона, смирено Те молим: чуй гласа на молението ни, виж скръбта ни, виж бедите ни и като любвеобилна Майка, побързай да се притечеш на помощ на нас, грешните! Умоли Твоя Син и наш Бог да не ни погуби заради беззаконията ни, но човеколюбиво да прояви Своята милост към нас! Измоли ни, Владичице, от Неговата благост телесно здраве и душевно спасение, и мирен живот, плодородие на земята, благоразтворение на въздуха и благословение свише за всички наши добри дела и начинания! И както в древността си погледнала милостиво към смиреното славословие на атонския послушник, който Те възпявал пред пречистата Ти икона и си му изпратила Ангел да го научи да пее небесната песен, с която Те славословят Ангелите, така сега приеми и усърдната молитва, която Ти принасяме.
О, Всевъзпявана Царице! Протегни към Господа богоносните Си ръце, с които си носила Богомладенеца Иисус Христос, и Го умоли да ни избави от всяко зло. Прояви, Владичице, милостта Си към нас: изцели болните, утеши скърбящите, помогни на бедстващите и ни удостой да изживеем благочестиво този земен живот, да получим непосрамваща християнска кончина и да наследим Небесното Царство по майчиното Ти ходатайство пред Родилия се от Теб Христос, нашия Бог, на Когото заедно с Безначалния отец и с Пресветия Дух подобава всяка слава, чест и поклонение сега и винаги, и във вечните векове. Амин.

Из материали в:http://www.sveta-gora-zograph-svbogoroditsa.com/ikona/ikona.php?id=7
http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=89488 ;                                                                              
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5239771  Снимки и видео: https://poznanie-bg.com

About the author