100 години от рождението на Лиляна Бочева

„Не възпитавайте егоисти, потребители и подлеци!“ (Лиляна Бочева)

На 12 април 2024 година се навършват 100 години от рождението на Лиляна Бочева – велика жена и достойна българка, дългогодишен ръководител и диригент на световноизвестния детски български хор „Бодра смяна“!

В нейна чест възпитаници на знаменитата детска хорова школа организират на 13 април от 16 ч. в камерна зала „България“ събитие – концерт и представяне на книга сборник „ЛИЛЯНА БОЧЕВА – ЗЛАТНАТА ЕПОХА НА „БОДРА СМЯНА“

Книгата и събитието-концерт са изцяло по инициатива и финансирани от бивши бодросменци и със съдействието на НДД.

„Искаме да направим един бодросменски празник, посветен на жената, която десетилетия наред изграждаше не само визията на хор „Бодра смяна“ като световен еталон за хорово изкуство, но жена, която даде изключително много за изграждането на хиляди деца като личности и стойностни членове на обществото“. Това каза пред БНР Ани Алашка – съставител на сборника „Лиляна Бочева. Златната епоха на „Бодра смяна“ и бивш хорист. Тя е и част организаторския екип за концерта на 13 април.

„Програмата включва около 30 изпълнения. Между тях ще представим и книгата, която създадохме в чест на годишнината на Лиляна Бочева. Стара традиция е в края на концертите на „Бодра смяна“ винаги на сцената излизат и бивши бодросменци. Тогава всички пеем нашия химн „Волен вятър. Младежка пролетна“, пеем „Родино мила“ – това са изпълнения, които винаги ни създават страхотна емоция. Тази емоция, това чувство остава в годините, без значение колко отдавна са били на сцената“, разказа Алашка в предаването „Хоризонт до обед“.

Очаква се на концерта в събота да присъстват бодросменци от всички поколения.

Приканват се всички, които обичат хор „Бодра смяна“ да присъстват на концерта в чест на 100 години от рождението на Лиляна Бочева.

13 април (събота) в камерна зала „България“ от 16 часа. ВХОД СВОБОДЕН!

Цялото интервю на Диана Дончева с Ани Алашка в предаването „Хоризонт до обед“ чуйте в аудиофайла:

About the author