„Рождественски песнопения“ в памет на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил

16-12-2013-Благоевград 012В памет на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил в Неврокопска епархия се провеждат серия от концерти „Рождественски песнопения”, на 15 декември – Благоевград, на 27 декември в гр. Банско, на 28 декември в гр. Петрич, на 29 декември в гр. Сандански, а на 30 декември в гр. Гоце Делчев. Преди всеки концерт се изнася беседа за Рождество Христово от проф. Иван Желев, богослов. Рождественските песнопения изпълнява митрополитски хор „Йеромонах Неофит Рилски“ към Неврокопската света митрополия, с диригент г-н Иоанис Папахронис. Песнопенията пренесят всички в духа на Рождество Христово и затрогват с умилението на светогорското звучене.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Натанаил,
хор „Йеромонах Неофит Рилски“ е създаден през 2007 г. Съставен е от участници в курса за изучаване на църковни песнопения на византийска невмена нотация, организиран от Неврокопска митрополия. Негов ръководител и диригент е г-н Иоанис Папахронис, известен протопсалт и продължител на светогорската традиция в източното църковно пеене.

Многобройни са делата за слава Божия, които блаженопочиналия и приснопаметен Неврокопски митрополит Натанаил прeдприе за краткия си земен житейски път. България изгуби един истински архипастир и духовен водач, който полагаше живота си за вярата в Бога и доброто на хората.
Но днес таим в сърцата си надеждата, че имаме на небето нов молитвеник и застъпник за българския народ и Отечество.
Вечна и блажена да бъде паметта му и винаги да имаме светите му молитви!

About the author