Уникално Хало с дъга бе наблюдавано в България

На 25 януари 2021 г. в Югозападна България беше наблюдавано изключително рядко явление – приказно красиво Лунно Halo с дъга. Снимките ни ги предоставиха авторите (фотографи) от Facebook страницата Phototherapy For The Soul.
Хало е явление, което представлява красив сияен кръг около луната или около слънцето. Явлението е известно още и като лунен пръстен, зимен ореол, или ореол 22°
Ореолът Хало(от гръцки: наричано още аура, ореол) е наистина много рядко явление и трябва да са налице специфични атмосферни условия, за да се случи и да бъде видимо.

Накратко, визуалният феномен се получава от пречупване на светлината през шестоъгълни ледени кристали, като се образува 22 – градусов пръстен около Луната (или Слънцето)

Това се случва в горните слоеве в атмосферата, на около 3-6 мили (5 000-10 000 км.) над Земята.
Лунните ореоли се появяват, когато по небето има високи облаци. Облаците са пълни с много ледени кристали, всеки от който е оформен като миниатюрен шестоъгълник. Подобно на милион малки фарове, всеки кристал пречупва светлината през всеки друг. Светлината се пречупва под ъгъл 22 – градуса, което е радиусът на Лунния ореол (или Слънчевия)
Ледените кристали винаги имат шестоъгълна форма, което означава, че всяка светлина преминаваща през тях винаги ще се пречупва под един и същ ъгъл 22 – градуса.

Когато се вижда дъга Halo, това е защото светлината се разделя на отделни цветове. Тъй като огромен брой кристали се пречупват под различни ъгли поради тяхното положение в небето, се вижда цветовете да се разделят като дъга.

Ореолите Halo са по-често срещани от Halo – дъгите. В България Halo явлението е било наблюдавано през 2006, 2010, 2012, 2015, 2019 и 2020 година.

Можете да разгледате всички снимки за наблюдаваното в Югозападна България Хало с дъга тук:
Rainbow Halo Around The Moon Seen in Southwest Bulgaria 25-01-2021

(25.01.2021)Rainbow Halo Around The Moon Seen in Southwest Bulgaria

Благодарим на фотографите от Phototherapy For The Soul за предоставените снимки и информация!

_____________
Източници:
Текст-превод из публикация: OVER THE MOON Why is there a ring around the moon?
Снимки: Хало с Дъга в Югозападна България (25.01.2021):
Phototherapy For The Soul
Снимки-графики:
Explainer: what are halos?

About the author