ПРЕМИЕРА НА ФИЛМА ЗА ДЯДО ДОБРИ „ТИХИЯТ АНГЕЛ“

Дългоочакваният документален филм за дядо Добри „Тихият ангел“ излиза на големия екран с премиера на 18 декември 2018 г. от 20.00 ч. в зала 1 на НДК.

Филмът е завладяващ разказ за живота на благия старец Добри Добрев от село Байлово, който надживява две световни войни, съвременник е на няколко смени на политическите режими и катаклизми на новото време. Неговата история стига до нас, за да ни докосне със своята безкрайна любов, смирение и вяра.

Филмът няма абсолютно никаква комерсиална насоченост, той има само една-единствена цел и тя е: да накара хората да се замислят за истинския смисъл на живота.

Как се заражда идеята за филма

Когато преди години германката Уте Еренберг (Ute Ehrenberg) влиза в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“, вижда на входа да седи един 100-годишен старец с топли очи, който мълчаливо събира милостиня за православната църква. Тя е впечатлена от дядо Добри, а неговия живот дълбоко я поразява. Добри Добрев от село Байлово е най-големия дарител в историята на патриаршеската катедрала и е символ на доброта у нас. Никога и никъде Еренберг не е срещала такъв човек. Няколко месеца по-късно дядо Добри става неин кръстник и в Светото тайнство Кръщение й дава името Мира, а тя решава да продуцира документален филм за неговия живот, наричайки го „Тихият ангел“.
Уте Еренберг не крие, че от малка мечтае да бъде кръстена в православната вяра и, срещайки дядо Добри, разбира че моментът за това е настъпил. Светото тайнството е извършено в Байловската църква „Св. Св. Кирил и Методий“, в двора на която е и малката къщичка, приютила благия старец до края на живота му. Пред Факти.бг Уте Еренберг споделя, че се чувства истински благословена от възможността да създаде филм за живия светец от Байлово и с привилегията да бъде негова кръщелница.

Неди Джон Крос, режисьор на филма за дядо Добри „Тихия Ангел“ споделя:
„Идеята за филма дойде от партньора ми Уте Еренберг. Един ден тя ми каза: „Неди, знаеш ли, че в България има един сто годишен човек, който е дарил много пари за построяване и реставрации на църкви и храмове. Мисля, че ще бъде чудесна идея да направим един документален филм за него“. До този момент, аз бях чувал за него, дори бях използвал кадър от него за един мой музикален проект, който в последствие спечели трето място за най- добро видео на фестивала Sinerockom в Лос Анджелис, но не бях запознат в дълбочина с неговата история. И така се роди идеята да направим един документален филм за живота и делото на Дядо Добри от Байлово. Започнахме задълбочено да търсим и да проучваме информация за него.“


Филмът „Тихият ангел“ е българо-немска копродукция и е сниман на територията на пет държави: България, СAЩ, Германия, Италия и Ватикана.
„Започнахме този проект в края на 2014 година. Искахме хората, които гледат филма, да се замислят какъв е нашият свят и какъв може да бъде той, ако живеем като дядо Добри – само с любов и доброта“ – споделя режисьорът Неди Джон Крос. – „Дядо Добри не правеше нищо за пари. Ние също не правим филма за пари, а просто, защото трябваше да се направи, за да се покаже на света този човек. Освен това, използвам момента, за да покажа и малко от България. Да покажа България какво е, какво е била и какъв човек е родила. Това е филма общо взето…
Дядо Добри е тих ангел. Той не искаше да му се прави реклама. И ние с този филм не му правим реклама. Само показваме какъв човек с голямо сърце имаше на този свят и какъв може да бъде нашият свят, ако повече хора поемат по пътя, по който той вървеше. Затова го нарекохме тихия ангел. Той беше такъв, тих. Не искаше да се шуми около него. Но всичко правеше от сърце и от любов.“

Екипът, който създава филма, преминава през много трудности – от финансиране и избор на екипи, до музиканти и участници. Най-важното за Джон Крос е, че ще може да покаже другото лице на България чрез доброто, което е направил един свят човек. Надява се, че примерът на дядо Добри ще подтикне хората да вършат повече добрини. Това се случва и със самия режисьор. „Мога да кажа, че не филмът, а самият дядо Добри с неговото присъствие в този свят, мен ме промени уникално, на 180 градуса“, казва Неди Джон Крос.
България има специално място във филма. „Исках да представя родината ни пред лицето на света в добрата й светлина – тази, която в повечето случаи остава скрита. Всъщност, ние сме велик народ с вековна история. Имаме изключително талантливи и стойностни хора, а за дядо Добри, какво мога да кажа… Той е символ на доброто, милосърдието и смирението. Aз дори не съм чувал за друг такъв човек. Гордост е за всички нас, че този Човек е българин. И благодаря на Бог, че ни даде шанса да създадем филм за него“, посочва Неди Джон Крос.
„Тихият ангел“ е доказателство за това, че независимо в какво време живеем,
можем да изживеем дните си, вървейки по стъпките Господни.

Билети за премиерата могат да се купят от касите на НДК, също и online от тук, както и в сайта на Ивентим

________
Източник на текста: из публикации и интервюта публикувани в сайтовете:
bnt.bg, tv7.bg, fakti.bg, 168chasa.bg, poznanie-bg.сom

Снимки: Официална Facebook страница на филма The Silent Angel/ Тихият ангел

About the author