ЗА ДОБРОТО В ДНИТЕ НИ: „НАДЕЖДА ЗА ВСЕКИ“

Представяме Ви каузата „Надежда за всеки“ и нейния инициатор Памела Кузева.

Тя е на 24 години, студентка по дентална медицина, главен редактор и създател на Facebook страницата „Надежда за всеки“.

В последните години Памела и екипът й (които работят на доброволни начала) успяват да организират и да доведат до успешен край много благотворителни кампании за спешни, животоспасяващи бъбречни трансплантации. Заедно със съдействието и даренията на хиляди добри сърца са спасени животите на: Румен, Саня, Борислав, Цеци, Марти, Цвети, Димитър, Милен, Борис, Илиян. Своевременно добротворците осигуряват ежедневната рехабилитация на две деца с детска церебрална парализа Нати и Криси.
Преди месец на церемонията „Респект 2018“, която се прави за българи, посветили живота си на благотворителни каузи, Памела е сред отличените и наградените за тази година.

Екипът на Познание-Бг се срещна с младото момиче, за да си поговорим за благотворителността и за това, каква би трябвало да е ролята на всеки от нас във веригата на доброто. Защото надежда наистина трябва да има за всеки. Защото е важно бъдем съпричастни. Защото никой от нас не е застрахован, че няма да се окаже в даден момент от страната на нуждаещите се.

– Памела, кое според теб е най-важното за успеха на една благотворителна кампания?

– Най-важното в една кампания е по какъв начин ще представиш историята на нуждаещия се, а най-сложното: да намериш правилните думи, с които да достигнеш до сърцето на дарителите, и да спечелиш тяхното доверие. За това преди да започна една кампания се опитвам да опозная човека, на когото ще помагам. Това обаче не винаги е лесно, защото в най-трудните си моменти човек се затваря в себе си и трудно допуска непознат до своята болка. Много е деликатен този момент, но когато човек реши да направи своя кампания трябва да е готов да допусне хората в своя свят. Освен това, както по-горе споменах, да спечелиш доверието на дарителите е трудна и много важна задача! Затова винаги преди да започна кампания изисквам да ми представят всички документи – епикриза, оферта от клиниката, договор за дарителската сметка и разбира се ежеседмична справка на набраната сума.

– Как мислиш, възможно ли е и по какъв начин да успяват повече благотворителни кампании, възможно ли е това да се случва и със съдействието на дадени държавни институции а не само чрез обединяване на усилия в Интернет и социалните мрежи?

– Според мен не би трябвало, когато човек е изправен пред най – голямата битка в своя живот, а именно – тази със смъртта, да му се налага да мисли как да събере космически големите суми за своето лечение. В такава ситуация човек трябва да насочи всичките си сили към своето оздравяване, а не – в това да съумее да събере необходимата животоспасяваща сума. Освен това някои диагнози са толкова страшни и толкова коварни, че всеки ден на забавяне може да бъде фатален. Може би в някоя друга държава е измислен работещ механизъм, който да помага бързо и ефективно на болните, но не съм запозната. В България за съжаление няма такъв, но пък има хора с огромни сърца, които съумяват да отделят и от малкото, което имат, за да дарят шанс за живот! Надявам се един ден някой по-горе в йерархията да намери решение за този огромен проблем, а дотогава остава надеждата в мен, че доброто ще продължи и всички ние – „обикновените“ граждани на нашата държава ще намираме сили да помагаме!

– Какво е твоето послание към всички, които ще прочетат тази статия: и дарители и нуждаещи се?

Ще си позволя да дам няколко съвета, както на дарителите, така и на нуждаещите се, защото след 10 години в света на благотворителността смятам, че бих била полезна с моя личен опит.

Първо ще се обърна към хората, които имат своя кампания. Моят съвет към тях е да бъдат възможно най-коректни и прозрачни в събирането на средства! Опитвайте се да давате пълноценна информация към дарителите, бъдете благодарни за всяко дарено левче и не спирайте да информирате дарителите за своето състояние дори и след приключване на кампанията. Така както сте направили съпричастни всички непознати към своята болка, направете ги съпричастни и със своето щастие, защото те заслужават да видят положителните резултати от тяхната подкрепа! По този начин Вие не само им се отблагодарявате за добрината, но им давате стимул да продължат да помагат и на други!
И не на последно място искам да се обърна към всички, които в момента водят битка с болестта!
Мили хора, вярвайте, борете се и никога не се предавайте, защото докато сме живи надежда винаги ще има!

На дарителите искам първо да БЛАГОДАРЯ, че ги има! А след това да им кажа да бъдат предпазливо добри, защото за съжаление наред с десетките нуждаещи се, за които те са последната надежда, има и такива, които злоупотребяват! Ще ги посъветвам да даряват САМО В ДАРИТЕЛСКИ СМЕТКИ и то след като са видяли лично договора за дарителска сметка, защото много често дори и в медиите ни подвеждат, че дадена сметка е дарителска, а тя всъщност е разплащателна!
Дарители, Вие имате правото да изисквате, ако не са качени в страничката на кампанията, документи- епикриза, оферта, договор за дарителска сметка и актуална информация за наличността на сметката!
С това не искам да Ви откажа да дарявате, а само Ви напомня да имате едно на ум. Помагайте, но бъдете предпазливи, защото дарявайки в кампания, в която злоупотребяват, Вие не просто „пълните джоба на някой мошеник“, но и лишавате някой друг от шанса да спечели битката за живота си!
Накрая искам да припомня една фраза, която много често използвам в моите постове, а именно: Нека не спираме да помагаме, защото заедно сме сила, която може да променя съдби и да спасява животи! Всяка една успешна благотворителна кампания е доказателство за това!
Поклон пред Вас, дарители, поклон пред Вашите огромни сърца! Бъдете здрави и не спирайте
да „разпръсквате“ светлина, доброта и надежда, защото светът има нужда от Вас, за да пребъде!

About the author